Jezelf vinden, hoe doe je dat nou weer?

13-08-2021

Hoi!

Jezelf vinden, hoe doe je dat? Zelf ben ik erachter gekomen dat het voor mij persoonlijk een lange weg is en zal blijven. Natuurlijk ontwikkeld een mens zich zijn / haar leven lang, maar het zou prettig zijn om wel een bepaalde basis te hebben of ervaren.
Waar haal je levensgeluk uit, word je blij van, krijg je energie van? Is het presteren, werk, studeren? Of zit het hem uiteindelijk toch (ook) in andere dingen?

Zelf heb ik lange tijd hoge verwachtingen aan mezelf gesteld, nog steeds wel, maar probeer dat steeds minder te doen. Natuurlijk zou het fijn zijn als studeren me wat beter af zou gaan, ik zou kunnen functioneren in een bedrijf, mijn oude verwachtingen waar kon maken. Nou ja, fijn is misschien niet de juiste omschrijving, het zou vooral wat minder ingewikkeld zijn denk ik. Maar zou ik dan mezelf vinden, of vooral verwachtingen waar aan het maken zijn van mezelf en anderen? Verwachtingen van de maatschappij?

Succesvol zijn met een goede baan, eigen koophuis, mooie auto, een partner en eventueel kinderen en huisdieren. Dat is het plaatje wat ik heb bij geslaagd zijn. Ik probeer dit plaatje te veranderen, maar dat plaatje zit toch wel erg diep en van kleins af aan in mij. Ik hoop dat het lukt dit plaatje aan te passen naar een nieuwe. Een waarbij ik me niet afhankelijk voel van prestaties die behaald zijn, maar een waarin ik gelukkig kan zijn met wat ik heb, mijn eigenwaarde kan hebben zonder afhankelijk te zijn van wat een ander vindt. Niet dat ik niks uit mijn oude plaatje wil, maar het moet niet hét plaatje zijn. Er is geen vaststaand plaatje, het is een film welke constant verandert.

Kan ik nog meer leren genieten van wat het leven te bieden heeft? Uiteindelijk kun je jezelf alleen maar gelukkig maken, natuurlijk heeft je omgeving daar invloed op, kun je hier steun bij ondervinden en krijgen uit je omgeving, maar je moet het zelf doen.

Ik moet erop gaan proberen te vertrouwen dat ik goed ben zoals ik ben en dat een partner die bij mij past dit ook in mij zal zien. Dat blijft met vallen en opstaan, mijn oude plaatje zit hardnekkig in mijn hoofd waardoor ik mezelf snel niet goed genoeg voel. Maar stapje voor stapje, beetje bij beetje, kom ik dichter bij mezelf.

Maak wat moois van je dag, hoe je je ook voelt en begonnen bent. Je kunt het!

Groetjes, Maarten

Een gedachte over “Jezelf vinden, hoe doe je dat nou weer?

 1. Ooit schreef ik dit op 12 februari 2017 over jou
  Was hij maar dom, maar zijn intelligentie, zijn autisme en zijn angst en dwangstoornis samen maken dat hij zo aan het leven lijdt.
  Wat doet je zoon, vragen ze dan….studeert hij nog, werkt hij???
  Nee denk ik dan, jullie begrijpen vast niet dat het leven snappen zijn studie is, en zijn werk het overleven in deze wereld is. Een pittige studie naast een zware 24 uurs baan.
  Mama

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s